Flyg

Egypten har fördelen av att ha fint väder året om, så det spelar ingen större roll när du reser. Om du inte vill att det ska vara för varmt rekommenderas dock att du undviker juli-augusti då det kan vara närmare 40 grader i skuggan. Res gärna under vår och höst, då klimatet är så pass behagligt att du orkar med att uppleva allt det Egypten har att erbjuda av utflyktsmål.

Att flyga till Egypten tar mellan 4 och 6 timmar beroende på vart i landet du ska. Flygbiljetter hittar du billigast online. Transfer från flygplatsen ordnar charterbolaget om du reser med ett sådant, men du kan också ordna det på egen hand om du reser reguljärt. Se till att du har gott om tid på flygplatserna i Egypten då de kan vara ganska röriga, samt att det är många säkerhetskontroller. För att få resa in i landet behöver du ett visum, som du antingen ordnar på förhand eller köper på plats vid ankomsten.

Lokal transport

När du reser I El Gouna, Soma Bay och Makadi gäller fasta priser på lokaltrafiken, medan du i Hurghada och Luxor förhandlar om priset. Ibland kan det vara svårt att förstå hur lokaltrafiken i Egypten fungerar, då den varierar ganska mycket. Taxibilar finns, men dessa kör vanligtvis utan taxameters. Istället måste du förhandla om priset vid resans början och du betalar sedan när resan är klar. Prata gärna med din reseledare som kan förklara mer hur du ska tänka kring priset. Det finns tumreglar kring hur mycket det bör kosta per minut, så ta reda på detta innan.

I El Gouna hittar du bra med lokalbussar som trafikerar hela området. Här finns också så kallade lagunbåtar som trafikerar lagunerna efter olika tidtabeller. Du köper transportkorten i hotellreceptionen eller i informationscentret i byn. Från Makadi kan du åka med shuttlebussar till Hurghada. Bussarna går tre gånger varje dag. Räkna med att bussarna är i ganska dåligt skick rent generellt, men å andra sidan är det ett billigt transportmedel.

Varje dag går inrikesflygningar mellan de större städerna och turistorterna i Egypten. Om du vill komma billigare undan rekommenderas att du köper biljetterna i Egypten och inte i Sverige. Tåg sammanlänkar både stora och små orter i landet och du kan välja mellan fyra olika resklasser. Vidare går det naturligtvis att hyra bil i de flesta större städer, samt på turistorterna. En kryssning på Nilen kan också rekommenderas och utbudet av färjor och båtar som går mellan Kairo och Luxor är bra.