Kultur

Kulturen i Egypten har 5000 år på nacken, vilket märks. I dagen egyptiska kultur finns det överallt spår av det förgångna, även om det moderna naturligtvis påverkar. Man säger ofta att Egypten är arabvärldens kulturella centrum, då här finns mängder av teatrar, biografer, operahus och en mängd olika kulturella institutioner. Några av de mest populära institutionerna i landet är Pocket Theater, Operahuset i Kairo, Egyptian Museum of Modern Art, National Symphony och den nationella dockteatern.

När det kommer till filmindustrin i Egypten har den blomstrat sen 1930-talet. Egypten har till och med kallats för ”Mellanösterns Hollywood”. Varje år hålls Cairo International Film Festival som har placerats bland de 11 främst filmfestivalerna i världen av International Federation of Film Producers Associations.

Dans och musik

Dansen Mamba är väldigt populär i landet och särskilt i Kairo. Den traditionella egyptiska folkloristiska dansen Baladi är annars vanlig. Baladi framförs vanligtvis av kvinnliga solodansare och är en utveckling av magdansen. Man använder ofta höftskynken för att markera höfterna. När det gäller musik har Egyptisk popmusik fått en allt större betydelse sen 1970-talet, särskilt bland de yngre generationerna. Egyptisk folkmusik är också populärt och spelas under bröllop och festivaler. Under det senaste kvartalet av 1900-talet har den egyptiska folkmusiken varit ett sätt att kommunicera sociala problem, samt klassproblematik. Den mest populära popsångaren är Amir Diab. Operahuset i Kario invigdes 1988 och har sju våningar och ett toppmodernt ljudsystem. Det här är det absolut bästa stället att njuta av klassisk musik och ballettföreställningar. Vidare finns amfiteatern i Alexandria som idag har en ny scen framför ruinerna där man håller föreställningar med moderna produktioner, som musikframträdanden och liknande.

Litteratur och konst

Av egyptiska författare utmärker sig Naguib Mahfouz som fick Nobelpriset i litteratur 1988. Mahfouz är en av de mest betydande samhällsskildrarna i arabvärlden. Från 1800-talet och framåt fick den egyptiska litteraturen en renässans och har sedan dess gjort sig känd även utanför arabvärlden. Den egyptiska konsten har även den spår långt tillbaka i tiden, men den moderna konsten är lika varierande som övriga delar av världen. Kända egyptiska konstnärer är bland annat Isaac Famous och Hassan Fathy. Tidig konst avbildade i stort sett bara religiösa motiv, som faraoner och gudar och gudinnor. Är du intresserad av gammal egyptisk konst är Egyptiska museet för modern konst i Kairo att rekommendera, här finns mängder av intressanta konstföremål. Här finns över 10 000 skulpturer och målningar.