Läget osäkert i delar av Egypten

Egypten har länge varit ett utav de mest populära turistmålen för oss svenskar, speciellt på vintern. Men de senaste åren har det varit oroligheter i landet och huruvida man ska åka till landet eller inte, har diskuterats.

1086524-cairo

Vi har tidigare skrivit om att det varit en del oroligheter i Egypten. Först handlade det om en hajattack i en känd turistort sedan var det sammandrabbningar mellan religiösa grupper som gjorde att läget i landet var osäkert. Efter det såg det ut som att allt hade blåst förbi och ett lugn hade lagt sig. Faktum är att turistnäringen till landet näst intill återhämtade sig helt. Ett par år senare rapporterades det dock igen om oroligheter i huvudstaden i och med att presidenten avsattes.

Airtours ställde in alla resor

Efter detta ser man att efterfrågan på resor till Egypten från svenskt håll i princip dött. På grund av det osäkra politiska läget bestämde sig många som redan bokat en resa för att de inte längre ville åka. Det ledde till att flygbolaget Airtours ställde in alla sina resor till turistorterna Hurghada och Sharm el Sheik, även om det inte rapporterats om oroligheter i dessa orter, skriver Svenska Dagbladet. Eftersom medierna rapporterat om Egypten och inte om Kairo som isolerad plats, trodde flygbolaget att det var lika bra att ställa in alla resor till hela Egypten. Airtours räknade med att resorna skulle vara inställda i alla fall i ett år framåt. De andra charterarrangörerna bestämde sig dock aldrig för att ställa in helt, även om antalet bokningar minskat drastiskt.

Fortfarande inställda

Trots att det är ett och ett halvt år sedan detta hände, har Airtours fortfarande inte valt att ta tillbaka sina resor till Egypten. Detta tros vara på grund av att det fortfarande råder en politisk osäkerhet i landet. Så sent som i december dödades ett antal personer när de demonstrerade mot att militären avsatt den förre presidenten. I december har det även utfärdats dödsdomar för nästan 200 personer. Oroligheterna är fortfarande centrerade till Egyptens huvudstad Kairo och därför väljer de flesta reseangörer att fortfarande erbjuda resor till turistorterna. Även UD har lättat lite på sin reseavrådan till landet och nu får man även besöka Nildalen. Dock varnas svenskarna fortsatt från att besöka övriga landet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.