Packa för Egypten i vinter

oktober 14th, 2019

Egypten är ett populärt resmål bland svenskar, framförallt under vintertiden. Anledningen till detta är att många har svårt för den egyptiska sommarvärmen. Genom att åka under vintern är det lättare att undvika den värsta värmen och njuta av en mer behaglig värme. En av de vanligaste frågorna som ställs av dem som bestämt sig för att åka till Egypten är vad de ska packa med sig.

Att veta vad du ska packa med dig är inte alltid lätt. Först måste du veta om du ska packa varma kläder eller sommarkläder. Finns det några regler i landet du måste följa? När du reser till ställen med mycket sol är solskydd en av de viktigaste sakerna att ha med sig. De kan dock vara svåra att hitta när du reser under vintern, men som tur är kan du köpa det billigt online ifall du inte hittar det i en fysisk butik.

Läs på om landet

Med tanke på att Egypten skiljer sig rätt mycket från Sverige rekommenderas det att du läser på om landet innan du köper din resa. På så sätt vet du vad som gäller och får en bättre idé på vilken sorts packning du skulle behöva ta med dig. Vissa som har besökt Egypten rekommenderar att kvinnor som ska resa väljer kläder som är lite mer täckande. I alla fall om du/ni vill se er omkring och inte endast ligga på stranden.

Skriv en packlista

Det allra bästa du kan göra oavsett var du ska resa är att skriva ner en lista på allting du vill/måste ta med dig. Det hjälper dig att få bättre koll så du inte glömmer någonting. När du ska resa till Egypten kan packningen variera beroende på anledningen du valde att resa dit. Vill du sola och bada? Besöka pyramider? Ett tips är att du packar en outfit för varje planerad aktivitet plus ett par extra för säkerhets skull. Genom att planera alla outfits innan resan hjälper det dig dessutom att inte packa för mycket. Andra saker som är bra att ta med sig är bekväma skor, solglasögon och givetvis solskydd.

Stoltsera med bikini på badparadiset!

januari 14th, 2019

Ska du till Makadi Bay, Hughada eller Marsa Alam? Då är det dags att köpa ny bikini! Men tillhör du de 47 % kvinnor som inte känner sig bekväm och därmed undviker att ta på sig bikinin? Här går vi igenom vad som gäller på bikinifronten och går igenom några vanliga dilemman som många tjejer har när det är dags att klä på sig badkläderna och visa upp sin kropp.

Är det dags att bryta av januaritristessen med en solspäckad resa till Röda havet? Då kan vi lova att vi är många som är avundsjuka. Eftersom det inte är badsäsong i Sverige kanske det är svårt att få inspiration till vad man ska ha för badkläder på sig, men vi vill tipsa på att köpa snygga bikinis hos Fyndiq. Eftersom de är mycket prisvärda tycker vi att man ska passa på att köpa ett par stycken olika, så du kan ha lite olika badkläder beroende på vad du är på för humör vid strandkanten just för dagen!

Populära bikinityper

Många drabbas av ett släng rampfeber när de ska kliva ut på stranden i sin bikini. Vi har alla våra komplexa kroppsuppfattningar och många känner sig obekväma inför andras blickar på en. I en undersökning som Metro tagit del av undviker 47 % av kvinnorna i studien att visa sig i bikini. Som tur är finns det en stark rörelse som handlar om att älska sin kropp och bejaka hur man ser ut, oavsett storlek! Inspireras av kroppsaktivisten Matilda som kämpar för att alla ska våga visa sina kroppar. Body positive

  • Tankini – en variant på bikini där man har en topp istället för bh-del.
  • Bikini – en vanlig bikini, men finns i olika utformningar
  • Baddräkt – finns både sådana med öppen rygg, stängd rygg, snävare nederdel eller mer omslutande
  • Kombinerad topp med shorts – ett par sportiga badshorts med sporttopp

Här kan du få inspiration från förra säsongens badmode. Ett tips är att försöka tänka praktiskt och snyggt. Därför är det en god idé att ha ett par olika baddräkter för att kunna anpassa dig lite efter hur du vill visa upp dig på stranden. Ett annat bra tips är att köpa någon form av täckande tunn rock, som du kan täcka på dig när du känner för det! Flexibilitet kommer man långt med.

Egypten oroligt – res till Tanzania

juli 23rd, 2015

Det är just nu osäkert i Egypten och enligt en artikel från Dagens nyheter så har säkerhetsläget i Egypten förvärrats. Man skriver om öppet krig mellan armén och terrogrupperingar, dessutom pågår en så kallad klappjakt på islamister i Kairo.

Detta är så klart väldigt synd, eftersom Egypten egentligen är mycket vackert land med en fin kultur. Det är även ett land som många tycker om att resa till, men just nu kan det vara bra att välja andra alternativ.

Ett tips vi föreslår till dig som vill ut och resa och vanligtvis rör dig mot Egypten – är att istället åka till Tanzania. Det finns otroligt mycket fint att finna där men samtidigt har man liknande klimat och natur som Egypten, båda ligger ju trots allt i Afrika. Dessutom ryktas det om att Prins Carl Philip och hans numera fru Sofia åkte till Tanzaia på sin smekmånad. En av anledningarna är att det finns både fantastiskt strandhäng och äventyr i form av vildmarkssafari. Även det danska kronprinsparet Mary och Frederik åkte dit när de hade gift sig 2004.

För att boka en resa till Tanzania finns det flera alternativ. Du kan självklart boka flygbiljetter, boende och utflykter var för sig men det kan vara bättre att försöka boka en paketresa. Då kan du boka allting på samma gång vilket vanligtvis för hela resan mycket billigare. Sök på safari Tanzania pris, för att hitta bra alternativ.

Tänk dock på – innan du gör ditt köp – att kolla ordentligt så ingenting är konstigt med bokningen. Det står nämligen i Aftonbladet om en man som skulle åka på resa med sin familj och han betalade 9500 kronor för resan, pengarna drogs från kortet, men hotellet fick aldrig pengarna. Detta ska även ha drabbat flera andra vilket så klart är mycket sorgligt. Läs mer  här.

Läget osäkert i delar av Egypten

februari 5th, 2015

Egypten har länge varit ett utav de mest populära turistmålen för oss svenskar, speciellt på vintern. Men de senaste åren har det varit oroligheter i landet och huruvida man ska åka till landet eller inte, har diskuterats.

1086524-cairo

Vi har tidigare skrivit om att det varit en del oroligheter i Egypten. Först handlade det om en hajattack i en känd turistort sedan var det sammandrabbningar mellan religiösa grupper som gjorde att läget i landet var osäkert. Efter det såg det ut som att allt hade blåst förbi och ett lugn hade lagt sig. Faktum är att turistnäringen till landet näst intill återhämtade sig helt. Ett par år senare rapporterades det dock igen om oroligheter i huvudstaden i och med att presidenten avsattes.

Airtours ställde in alla resor

Efter detta ser man att efterfrågan på resor till Egypten från svenskt håll i princip dött. På grund av det osäkra politiska läget bestämde sig många som redan bokat en resa för att de inte längre ville åka. Det ledde till att flygbolaget Airtours ställde in alla sina resor till turistorterna Hurghada och Sharm el Sheik, även om det inte rapporterats om oroligheter i dessa orter, skriver Svenska Dagbladet. Eftersom medierna rapporterat om Egypten och inte om Kairo som isolerad plats, trodde flygbolaget att det var lika bra att ställa in alla resor till hela Egypten. Airtours räknade med att resorna skulle vara inställda i alla fall i ett år framåt. De andra charterarrangörerna bestämde sig dock aldrig för att ställa in helt, även om antalet bokningar minskat drastiskt.

Fortfarande inställda

Trots att det är ett och ett halvt år sedan detta hände, har Airtours fortfarande inte valt att ta tillbaka sina resor till Egypten. Detta tros vara på grund av att det fortfarande råder en politisk osäkerhet i landet. Så sent som i december dödades ett antal personer när de demonstrerade mot att militären avsatt den förre presidenten. I december har det även utfärdats dödsdomar för nästan 200 personer. Oroligheterna är fortfarande centrerade till Egyptens huvudstad Kairo och därför väljer de flesta reseangörer att fortfarande erbjuda resor till turistorterna. Även UD har lättat lite på sin reseavrådan till landet och nu får man även besöka Nildalen. Dock varnas svenskarna fortsatt från att besöka övriga landet.

Egypten i alla ära – men variera dig med en weekendresa

juli 30th, 2013

Egypten är ett fantastiskt resmål. Men som alla andra resmål har det vissa brister. Exempelvis tar det några timmar att flyga dit från Sverige. Sedan finns det även faktorer som knappast är egentliga brister men som kan påverka ditt val av resa om du exempelvis bara har en helg på dig. En sådan faktor är att det finns väldigt mycket att se, göra och uppleva. Detta är ingen nackdel i sig, men det gör att du kanske vill spendera minst en vecka i Egypten, gärna ännu mer. Egypten är dessutom stort och du kan vilja ha tid på dig att besöka allt ifrån pyramider till storstäder, som inte alltid är belägna vägg i vägg. Och ibland har man helt enkelt inte tid, men vill ändå komma iväg och resa lite. Då rekommenderar vi en weekendresa!

Svensken reser allt mer utomlands. Men vi stannar borta kortare tid. Ett önskemål dominerar: ”Vi vill fly vardagen”, säger resekonsult Hans Remvig till DN(läs mer).

Att fly vardagen kan man smidigt göra på en weekendresa till någon storstad. Fördelen med en storstad är att du har mycket att se, uppleva och göra på ganska korta avstånd – oftast med bra kommunikationer. Det tar heller inte speciellt lång tid att resa, varken dit eller till och från flygplatser om du väljer en storstad i Europa. Kika gärna in på Destly.com för att kika på olika weekendresor, och andra resor. Ett annat förslag är att ta en weekendresa i Sverige, kom iväg och byt miljö bara. Njut av att bo på hotell och se något annat som du inte brukar se hemma.

Mellanlanda i Huvudstaden

december 5th, 2012

Egypten har kommit att bli ett av svenskarnas allra käraste resmål, och kan snart konkurrera med klassiska turistresmål som Thailand, Mallorca och Kanarieöarna. Till Egypten kan man resa med de flesta charterbolag, och flygen går dessutom från flera olika städer i Sverige – alltifrån Luleå i norr till Malmö i söder. Men självklart går det flest flyg från huvudstadens flygplats, Arlanda. Härifrån går plan till de flesta resmål i Egypten, medan man om man flyger från exempelvis Örebro kanske bara har två orter i Egypten att välja mellan.

Hitta hotell i huvudstaden

Med tanke på detta är det många som väljer att resa från Stockholm när det är dags att ge sig ut på resa. Bor man långt ifrån staden är det en bra idé, ja nästan en nödvändighet, att bo på hotell någon natt innan man åker vidare. En del väljer att stanna ett par nätter och på så sätt få lite tid i huvudstaden att shoppa, turista och annat. I Stockholm finns ett stort utbud av hotell, och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. En artikel berättade följande om hotellsituationen i Stockholm:

Hotell är hetare än hett i huvudstaden. För tio år sedan fanns cirka 11 300 hotellrum i Stockholm. Inräknat de nya hotell som öppnar i år så väntas det vid slutet av 2011 finnas cirka 16900 rum att välja bland för turister och affärsresenärer. Trots ständigt nya hotell på Stockholmskartan så hamnade beläggningsgraden i fjol på samma nivå som 2001: sju av tio hotellrum i snitt hade en övernattande kund. Samtidigt har hotellen ökat sin lönsamhet jämfört med då. Uppenbarligen har ett ökat utbud inte pressat priserna för att bo på hotell i Stockholm. Tvärtom.”

Med tanke på alla de hotell som finns är det smidigt att använda sig av någon site som samlat alla billiga hotell på ett ställe. Då kan man enkelt sortera hotellen efter olika stadsdelar, och man får en bra överblick över vilken typ av hotell det är.

Vaccinera före resan

januari 16th, 2012

Som svensk turist utsätter man sig för vissa risker när man reser utomlands. Detta beror på ett flertal olika saker. De bakterier som finns över allt skiljer sig åt mellan olika länder, och reser man tillräckligt långt bort kommer bakterierna att ställa till problem för hälsan. Detta blir dock för det mesta inte värre än obehagligt. Sedan finns det andra hälsorisker som man bör vaccinera sig mot. Man kan vaccinera i Göteborg på vårdcentraler eller sjukhus.

Vilka sjukdomar ska man då vaccinera sig mot innan man reser till Egypten? De viktigaste är difteri, hepatit A, polio och stelkramp. De två sistnämnda ingår i det svenska vaccinationsprogrammet, men om man av någon anledning inte fått dessa sprutor, exempelvis för att man bott utomlands under uppväxten, bör man ta dessa.

Tyfoidfeber

För den som planerar att resa runt i Egypten rekommenderas även vaccination mot tuberkulos, turistdiarré och tyfoidfeber. Däremot rekommenderas vaccination mot den sistnämnda sjukdomen inte för den som endast tänker besöka storstäder och/eller större badorter. Vaccinationen mot tyfoidfeber är verksam i tre år.

Gula febern

Egypten betraktas inte som ett land infekterat av gula febern. Däremot krävs ett intyg av alla som reser in i landet om att de är vaccinerade mot denna sjukdom, om de är över 1 år gamla och kommer från ett infekterat land. Det är säkrast att kontrollera med Smittskyddsinstitutet vilka länder som räknas som infekterade, men en afrikaresenär kan ha nytta av följande lista. Detta är de länder i Afrika som är infekterade:

  • Angola
  • Benin
  • Burkina Faso
  • Burundi
  • Kamerun
  • Centralafrikanska Republiken
  • Tchad
  • Kongo
  • Elfenbenskusten
  • Zaire
  • Ekvatorialguinea
  • Etiopien
  • Gabon
  • Gambia
  • Ghana
  • Guinea
  • Guinea-Bissau
  • Kenya
  • Liberia
  • Mali
  • Niger
  • Nigeria
  • Rwanda
  • Sao Tome och Principe
  • Senegal
  • Sierra Leone
  • Somalia
  • Sudan (söder om 15°N)
  • Sydsudan
  • Togo
  • Uganda
  • Tanzania
  • Zambia

Den som kommer från ett av dessa länder till Egypten, och saknar intyg, kan bli kvarhållen på flygplatsen.

Vilket skydd ger försäkringen?

juni 10th, 2011

Egyptens utan tvekan största inkomstkälla är turismen, så om man vill stödja de nya styrande i landet, och den modiga befolkningen, som samlades på Tahrir-torget och reste sig mot Mubarak, då är det bästa sättet att resa dit. Det ”nya” Egypten behöver turisternas pengar för att kunna bli en fungerande demokrati.

Samtidigt kan man inte förneka att läget är ganska oroligt i Egypten, fortfarande. Man kanske bokar en resa nu för att åka dit i vinter, och så försämras situationen rejält till dess. Då vill man helst slippa att åka, och få sina pengar tillbaka, även om det skulle kunna gynna den egyptiska demokratirörelsen. Har man otur kommer dock möjligheten att avboka sin resa och få pengarna tillbaka att vara begränsad.

Av denna anledning bör man förhöra sig om vilka möjligheter man har att få pengarna tillbaka om oroligheter skulle utbryta i Egypten, och man bör kolla upp detta redan innan man bokar sin resa. Hemförsäkring ger ofta ett visst avbokningsskydd för resor, åtminstone hos vissa försäkringsbolag. Försäkringen kan även innehålla ett rättsskydd, som ger ersättning för rättegångskostnader om en tvist skulle uppstå mellan konsumenten och researrangören.

Framför allt bör man dock läsa igenom researrangörens villkor innan man bo0kar sin resa. Är det något som är oklart bör man fråga om detta, för att vara säker på att kunna få tillbaka åtminstone en del av pengarna man betalat för resan, om situationen skulle bli sådan att man inte vågar resa till Egypten. Sedan får man naturligtvis hoppas att det inte blir så, inte minst för egyptiernas skull.

Lugnet åter i Egypten

april 28th, 2011

Perioden från januari 2010 och ett år framåt har varit omskakande för hela den egyptiska befolkningen. Mest omskakade blev dock antagligen de egyptier som på ett eller annat sätt arbetar i eller i anslutning till turistnäringen, vilket är 12 % av landets arbetsföra befolkning.
Först var det hajarna i Sharm-el-Sheikh, eller Sharm ash-Shaykh som den populära semesterorten egentligen heter. Badande turister blev attackerade av hajar, en 70-årig kvinna från Tyskland blev dödad och tre ryssar och en ukrainare skadades allvarligt. Stränderna öppnades igen efter två veckor, och då med beväpnade vakter utplacerade i torn.
Under slutet av förra året skakades Egypten även av våldsamma sammanstötningar mellan muslimer och kristna kopter. Anledningen till oroligheterna var ett rykte om att en koptisk kvinna som konverterat till islam hölls inspärrad av kristna män någonstans i landet. Ryktet kunde aldrig beläggas, men gjorde ändå att muslimer attackerade koptiska kyrkor, vilket utlöste vedergällningsattacker från kopterna.
Dessa oroligheter fick dock ett slut i och med att ännu större oroligheter bröt ut. 25 januari 2011 samlades demonstranter på Tahrirtorget i Kairo för att, inspirerade av protesterna i Tunisien vid årsskiftet, kräva president Hosni Mubaraks avgång. Mubarak avgick slutligen 11 februari. Han hade då innehaft sin post i nästan 30 år.
Efter detta har situationen i Egypten grad vis återgått till det normala, och det är inte längre farligt för turister att resa dit. Hotellen har återigen öppnat och står redo att ta emot gäster. Man kan därför använda sig av t.ex. Hotels.com rabattkod för att få ett billigare boende.

Kom-ihåg för Egyptenresan

augusti 25th, 2010

Egypten är en fantastisk plats att besöka, men det kan vara en god idé att tänka på några saker:

–    När du bokar hotell, se till att det har luftkonditionering. Ett hotellrum utan luftkonditionering i hettan kan räcka för att slå det bästa av äktenskap i spillror.
–    Växla pengar redan på flygplatsen (eller tidigare än så), så att ni slipper betala allt för mycket med kort – som det inte ens är säkert att de tar på restauranger och dylikt i Egypten – eller att växla på någon av de växelkontor som landet har.
–    Packa ganska lätt. Egypten är ett varmt land, med mycket fina kläder och produkter till försäljning. Det kan finnas en poäng med att resa med mindre packning än ni egentligen kommer att behöva och sedan ”handla” delar av bagaget på plats. På det sättet rymmer resan mer till den shopping ni gör, och ni slipper lägga till extra kostnader för vikten.
–    Ta med er medicin mot magont och liknande, det är inte ovanligt att svenskar reagerar på den förändrade bakterieflora de upplever.
–    Drick mycket vatten. Man förlorar mycket vatten på att vara i ett varmt land!
–    Ta med dig pass och biljetter vart du än går. Det förekommer en del tjuvar på hotell och vandrarhem. Se till att förvara de dyrbaraste ägodelarna på exempelvis en ficka runt magen under tröjan.

Trevlig resa!