Lugnet åter i Egypten

Perioden från januari 2010 och ett år framåt har varit omskakande för hela den egyptiska befolkningen. Mest omskakade blev dock antagligen de egyptier som på ett eller annat sätt arbetar i eller i anslutning till turistnäringen, vilket är 12 % av landets arbetsföra befolkning.
Först var det hajarna i Sharm-el-Sheikh, eller Sharm ash-Shaykh som den populära semesterorten egentligen heter. Badande turister blev attackerade av hajar, en 70-årig kvinna från Tyskland blev dödad och tre ryssar och en ukrainare skadades allvarligt. Stränderna öppnades igen efter två veckor, och då med beväpnade vakter utplacerade i torn.
Under slutet av förra året skakades Egypten även av våldsamma sammanstötningar mellan muslimer och kristna kopter. Anledningen till oroligheterna var ett rykte om att en koptisk kvinna som konverterat till islam hölls inspärrad av kristna män någonstans i landet. Ryktet kunde aldrig beläggas, men gjorde ändå att muslimer attackerade koptiska kyrkor, vilket utlöste vedergällningsattacker från kopterna.
Dessa oroligheter fick dock ett slut i och med att ännu större oroligheter bröt ut. 25 januari 2011 samlades demonstranter på Tahrirtorget i Kairo för att, inspirerade av protesterna i Tunisien vid årsskiftet, kräva president Hosni Mubaraks avgång. Mubarak avgick slutligen 11 februari. Han hade då innehaft sin post i nästan 30 år.
Efter detta har situationen i Egypten grad vis återgått till det normala, och det är inte längre farligt för turister att resa dit. Hotellen har återigen öppnat och står redo att ta emot gäster. Man kan därför använda sig av t.ex. Hotels.com rabattkod för att få ett billigare boende.

Comments are closed.