Mat och dryck

Det egyptiska köket har inte samma rykte som till exempel Italien, Frankrike och Spanien, men har ändå en hel del intressant och gott att bjuda på. I Egypten handlar en måltid om mer än att bara äta och är höjdpunkten på dagen, samt en viktig social träffpunkt. Då det egyptiska folket som regel är mycket gästvänliga, kan du räkna med att vara välkommen vid det egyptiska matbordet. De som äter på gammaldags sätt sitter direkt på golvet med ett stort fat i mitten som alla äter ifrån.

Populära maträtter

Alla egyptiska måltider har ris och bröd som tillbehör. Brödet används ofta för att äta med, istället för kniv och gaffel. På arabiska heter bröd ”aish”, vilket betyder liv och symboliserar vad egypterna själva anser om maten – att livet handlar om att äta gott. Fuul är en maträtt med historia ända bak till faraonerna tid och dessutom landets nationalrätt. Fuul är en bönröra som liknar gröt, blandad med olivolja och limjuice. De fattiga äter fuul till dagens alla mål.

Överlag äter man mycket bönor, ärtor och linser. Hummus är en annan maträtt som börjar bli välkänd också här hemma i Sverige. Denna dipp görs av kikärtor, vitlök, citron, spiskummin och salt och peppar. Den mest kända maträtten från Egypten torde annars vara falafel. Man äter den ofta som snabbmat. Falafel är bollar gjorda av kikärter och serveras ofta i pitabröd och tillsammans med sallad eller ris. En annan favorit i Egypten är fyllda grönsaker som aubergine med ris och lök.

Vid festmåltider är det vanligt att servera en hel kalkon, men också lamm och kanin. De flesta egypter har inte råd att äta kött till varje måltid, varför man gärna slår på stort vid festmåltider. Detta är också en av anledningarna till att man äter mycket bönor, ärtor och linser, då dessa innehåller mycket protein som man förlorar i brist på kött. Eftersom många är muslimer äter man heller inte mycket fläskkött. Till kalkonen serverar man ofta en soppa, molokhiyya, som liknar spenatsoppa. Soppan görs på blad från molokhiyyaväxten och är mycket god.

Efterrätter och godsaker

Basbousa är en mycket populär godsak som du bara måste pröva om du har chansen. Dessa små bakelser är gjorda av sirap och mannagryn. Kanufa är en annan kaka fylld av krämig ricottaost, sirap eller nötter. Godsakerna äts ofta under Ramadan. Rispuddingen Muhalabiyya liknar risgrynsgröt i konsistensen men är ännu sötare. Man blandar gärna ut puddingen med nötter, russin och glass.

Drycker

Det rekommenderas att du dricker vatten på flaska i Egypten. I stort sett alla hotell och restauranger på turistorterna serverar alkohol, men det kan vara svårare att få tag på på mindre orter. Te är istället mycket populärt och särskilt det röda Karkadé.