Sevärdheter

Byggnader och platser

Ett måste för varje Egyptenresenär är en tur till antingen Luxor eller Kairo. Om du bor i till exempel Hurghada så är det enkelt att ta sig dit, då det finns många arrangörer av en eller tvådagars turer till städerna. Ett tips är att vända sig till en lokal arrangör, då de har mycket lägre priser än researrangörerna. I Kairo hittar du till exempel Egyptiska museet som har över 120 000 olika föremål. Här ligger även pyramiderna och sfinxen i Giza. Luxor ligger vid Nilen och var en stor metropol i det nya riket. Här levde faraoner som Tutmoses, Sethi, Ramses och drottningen Hatscheput som regerade över Egypten under 20 år. I Luxor hittar du bland annat Konungarnas Dal med massor av gravkatakomber, en mängd tempel som tillhört både Ramses III och Drottning Hatscheput, samt mycket annat intressant. Få ställen ger samma känsla av historiens vingslag som Egypten!

I Sharm el Sheikh hittar du Mosesberget som är en av de mest kända platserna i bibeln. Här tog Moses emot de två stentavlorna med budorden. Det finns flera arrangörer som ordnar vandringar till toppen av berget.

Nöjen och aktiviteter

Den som vill dyka och snorkla bör utan tvekan bege sig till El Gouna. Röda havet inbjuder till många spännande upplevelser under vattnet och räknas till en av de bästa dykplatserna i världen. Det finns ett flertal olika typer att välja mellan, som grottdykning, driftdykning och vrakdykning. Här finns också gott om olika dykcenter med egna båtar och instruktörer. De flesta talar engelska och en del till och med svenska. I El Gouna hittar du också en av de bästa golfbanorna i Egypten, Steinbergers PGA Championchip mitt i byn.

Kamelridning kan också rekommenderas och det finns många arrangörer. Se bara till att använda dig av seriösa utövare som ger kvalitativa turer. Har du otur rider du tillsammans med 50 andra turister och bredvid en väg, istället för ute i den riktiga öknen.

Om du söker uteliv kan du tyvärr inte räkna med samma utbud som runt Medelhavet, men det finns ändå en del att hämta. Det bästa utelivet hittar man i Sekkala i Hurghada. Sol och bad hittar du dock gott om och särskilt Sharm el Sheikh kan rekommenderas. Här finns en fem mil lång kustlinje som bjuder på allt från stränder till korallrev. I stort sett alla hotell har privata stränder.

Shopping

Egypten har ett fint shoppingutbud. Vanliga produkter är smycken, vattenpipor, mattor, papyrus, alabaster och träsniderier. Räkna inte med att hitta några internationella klädmärken, då det inte finns många av dessa. Istället fyndar du på marknader och basarer i de äldre stadsdelarna och utanför städerna. Kom ihåg att pruta, som regel ska du försöka gå ner 50 procent för att göra en god affär.