Som svensk turist utsätter man sig för vissa risker när man reser utomlands. Detta beror på ett flertal olika saker. De bakterier som finns över allt skiljer sig åt mellan olika länder, och reser man tillräckligt långt bort kommer bakterierna att ställa till problem för hälsan. Detta blir dock för det mesta inte värre än obehagligt. Sedan finns det andra hälsorisker som man bör vaccinera sig mot. Man kan vaccinera i Göteborg på vårdcentraler eller sjukhus.
Vilka sjukdomar ska man då vaccinera sig mot innan man reser till Egypten? De viktigaste är difteri, hepatit A, polio och stelkramp. De två sistnämnda ingår i det svenska vaccinationsprogrammet, men om man av någon anledning inte fått dessa sprutor, exempelvis för att man bott utomlands under uppväxten, bör man ta dessa.
Tyfoidfeber
För den som planerar att resa runt i Egypten rekommenderas även vaccination mot tuberkulos, turistdiarré och tyfoidfeber. Däremot rekommenderas vaccination mot den sistnämnda sjukdomen inte för den som endast tänker besöka storstäder och/eller större badorter. Vaccinationen mot tyfoidfeber är verksam i tre år.
Gula febern
Egypten betraktas inte som ett land infekterat av gula febern. Däremot krävs ett intyg av alla som reser in i landet om att de är vaccinerade mot denna sjukdom, om de är över 1 år gamla och kommer från ett infekterat land. Det är säkrast att kontrollera med Smittskyddsinstitutet vilka länder som räknas som infekterade, men en afrikaresenär kan ha nytta av följande lista. Detta är de länder i Afrika som är infekterade:
- Angola
- Benin
- Burkina Faso
- Burundi
- Kamerun
- Centralafrikanska Republiken
- Tchad
- Kongo
- Elfenbenskusten
- Zaire
- Ekvatorialguinea
- Etiopien
- Gabon
- Gambia
- Ghana
- Guinea
- Guinea-Bissau
- Kenya
- Liberia
- Mali
- Niger
- Nigeria
- Rwanda
- Sao Tome och Principe
- Senegal
- Sierra Leone
- Somalia
- Sudan (söder om 15°N)
- Sydsudan
- Togo
- Uganda
- Tanzania
- Zambia
Den som kommer från ett av dessa länder till Egypten, och saknar intyg, kan bli kvarhållen på flygplatsen.